Postanite tudi vi  +386 (0) 1 5844 400

SPAR: 12.000 trgovin po vsem svetu

Svetovna veriga trgovin SPAR spada med največje maloprodajne trgovinske verige na svetu. SPAR je tako prisoten v številnih državah v Evropi, Avstraliji, Afriki in tudi Aziji. Sedež trgovinske verige je v Amsterdamu.

Izvor imena SPAR

»Z medsebojnim sodelovanjem smo vsi zmagovalci« je vodilno načelo delovanja trgovinske verige. Prve črke besed tega nizozemskega slogana (Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig) pa ustvarjajo kratico DE SPAR, kar v nizozemščini pomeni jelka. To iglasto drevo je tako že ob ustanovitvi postalo zaščitni znak ter logotip podjetja in trgovin SPAR.

Zgodovina

SPAR je leta 1932 ustanovil nizozemski trgovec Adriann van Well. Podjetje je bilo zasnovano na osnovi prostovoljne združitve različnih samostojnih veletrgovcev in trgovin na drobno. Danes je SPAR ena največjih franšiznih trgovskih verig na svetu, ki deluje pod enotnim imenom in blagovno znamko, vendar na mednarodni ravni ne posluje centralizirano. 

Po uspešnem nizozemskem zgledu se je poslovni model v petdesetih letih prejšnjega stoletja hitro razširil po Evropi, nato v Afriki in na Daljnem vzhodu, v devetdesetih letih pa tudi v Avstraliji. Mednarodna trgovinska veriga SPAR je prisotna v 35 državah na štirih celinah in vključuje več kot 12 tisoč trgovin različnih velikosti ter približno šest milijonov kvadratnih metrov prodajnih površin. Koordinator trgovske verige je Mednarodna centrala SPAR s sedežem v Amsterdamu.

SPAR po svetu

Evropa:

Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Španija, Švica, Velika Britanija, Hrvaška, Češka, Madžarska, Poljska, Rusija, Slovenija, Ukrajina

Afrika:

Bocvana, Malavi, Mauritius, Mozambik, Namibija, Nigerija, Južnoafriška republika, Zambija, Zimbabve

Azija:

Kitajska, Japonska, Katar, Združeni arabski emirati

Avstralija in Oceanija:

Avstralija

Svežina, kakovost in nizke cene: SPAR

SPAR je prvo trgovino v Sloveniji odprl kmalu po osamosvojitvi Republike Slovenije. Ustanovitelj samostojnega podjetja Spar Slovenija je ASPIAG (Austria SPAR International AG) s sedežem v Švici. ASPIAG je bil zasnovan za strokovno in operativno podporo razvoja trgovinske mreže na novih trgih. Poleg Slovenije so ustanovili tudi podjetja Spar v Italiji, na Madžarskem, Češkem in Hrvaškem.

Spar Slovenija zaposluje več kot 4000 ljudi in spada med največje trgovce v Sloveniji. V prodajni mreži je bilo konec leta 2014 79 trgovin SPAR, 13 megamarketov INTERSPAR, trgovina Spar City in 9 restavracij INTERSPAR. 

Spar Slovenija je na trgu prisoten že 30 let in v tem času je postal eden vodilnih trgovcev z odličnim ugledom. Prva trgovina SPAR je vrata odprla leta 1991 na Ulici bratov Babnik v Ljubljani, nato pa so sledila leta stabilne rasti, stalnega razvoja prodajne mreže z odpiranjem različnih formatov trgovin ter večanja tržnega deleža z vedno novimi in inovativnimi pristopi.  

Podjetje Spar Slovenija trgovine SPAR in INTERSPAR že več let oskrbuje centralizirano iz lastnega distribucijskega centra v Ljubljani. Za organizacijo samostojnega logističnega sistema se je podjetje odločilo zaradi doseganja višje konkurenčnosti in boljše kakovosti blaga na prodajnih policah. Sodobno tehnološko opremljena skladišča omogočajo vsakodnevno dobavo tako suhega kot tudi svežega blaga v vse trgovine SPAR in INTERSPAR po Sloveniji. 

Vrste trgovin SPAR v Sloveniji

Supermarket SPAR

Supermarketi SPAR so manjše trgovine, ki obsegajo od 600 do 1000 m² prodajne površine, vendar ponujajo širok nabor izdelkov. Pestro ponudbo živil dopolnjujejo izdelki za osebno nego, čistila in osnovni gospodinjski pripomočki.

Hipermarket SPAR

Hipermarketi SPAR se razprostirajo na od 1000 do 2000 m² prodajne površine in kupcem ponujajo pestro izbiro živil, še posebej pa jih odlikujejo večji oddelki s svežo ponudbo. Kakovostno sadje, zelenjava ter sveže ribe in meso so pika na i svežega programa. Poleg tega so hipermarketi založeni s številnimi tehničnimi, gospodinjskimi in tekstilnimi izdelki kakovostnih blagovnih znamk.

Megamarket INTERSPAR

Megamarketi INTERSPAR so največje trgovine v verigi in se nahajajo v sodobnih nakupovalnih središčih. Danes jih lahko v Sloveniji naštejemo že 13: od Kopra, Nove Gorice, Kranja, Ljubljane in Novega mesta pa do Celja, Velenja, Maribora, Ptuja in Murske Sobote. Megamarketi INTERSPAR obsegajo več kot 4000 m2 prodajne površine in ponujajo več kot 32.000 izdelkov. Širok in pester je izbor vsega: od živil do gospodinjskih in tehničnih izdelkov, igrač, izdelkov za šport in prosti čas … Kupcem prinašajo sodobno nakupovalno izkušnjo, s spremljevalnimi dejavnostmi pa središča popestrijo tudi prosti čas.

Trgovina SPAR City

Koncept trgovine SPAR City je prilagojen kupcem, ki živijo ali se zadržujejo v mestnih središčih. Že ime pove, da je trgovina prilagojena urbanemu utripu, je nekoliko manjša, vendar kljub temu ponuja raznolik in kakovosten izbor svežih živil; od sadja in zelenjave do svežega kruha in pekovskega peciva. Prednost ima tudi oddelek TO GO, kjer vedno posrbijo za okusne sveže pripravljene jedi. Spar City ponuja tudi različne druge izdelke, ki jih kupci pričakujejo ob manjših vsakodnevnih nakupih.

Pekarna SPAR

Leta 2007 smo odprli lastno Pekarno SPAR v Ljubljani. Pekarna spada med največje in najsodobnejše tovrstne proizvodne obrate v Sloveniji in ima zadostne zmogljivosti, da vsak dan s sveže pečenim kruhom in pekovskim pecivom oskrbi vse trgovine SPAR in INTERSPAR. V sklopu pekarne deluje tudi slaščičarna, ki jo prav tako odlikujejo vedno sveži in kakovostni izdelki.

V Pekarni SPAR pripravljajo tudi vse potrebno za dopeko kruha v trgovinah, tako da so kupcem vedno na voljo sveže pečene dobrote.

Svežina vsak dan na prvem mestu

Posebno skrb Spar Slovenija namenja sveži ponudbi, saj v tem segmentu kupci pričakujejo najvišjo kakovost v vsakem trenutku. Upoštevamo visoke standarde kakovosti in vsa sveža živila so podvržena strogi kontroli in nadzoru vse od prevzema, skladiščenja in logistike pa do prodajne police.

Na oddelkih sadja in zelenjave je imamo urejeno redno preverjanje svežine vsaki dve uri. Posebno natančna kontrola in preverjanje kakovosti potekajo ob sprejemu in odpremi svežega mesa in mesnih izdelkov, za katerega na koncu v trgovinah poskrbijo tudi usposobljeni mesarji. Enako strog nadzor velja za ostale raznolike sveže programe, kjer so med najobsežnejšimi še sveže ribe in morski sadeži, ponudba svežih delikates ter mleka in mlečnih izdelkov. 

Ker kupci zelo radi posegajo po čisto svežem kruhu imamo poleg redne dostave izdelkov iz Pekarne SPAR v trgovinah na voljo tudi peči za dopeko, tako so pekovske dobrote sveže pečene večkrat dnevno.

SPAR in varstvo okolja

Ločevanje odpadkov in sekundarne surovine

Podjetje Spar Slovenija ima vzpostavljen sistem ravnanja z odpadki na področju ločenega zbiranja odpadne embalaže, ločenega zbiranja odpadne elektronske in električne opreme ter odpadnih baterij, bioloških odpadkov in mešanih komunalnih odpadkov.

V projekt ločevanja odpadkov na izvoru so od leta 2012 vključene vse trgovine SPAR in INTERSPAR ter restavracije, upravna stavba, Pekarna Spar in distribucijski center s skladišči. Prvi rezultati ločevanja odpadkov na izvoru so pokazali, da smo v letu 2013 ločeno zbrali 3 odstotke več odpadne embalaže (odpadnega papirja in kartona, folije, lesa, stekla in ostale embalaže) kot leto pred tem.

V skoraj vseh trgovinah smo zmanjšali število zabojnikov za mešane komunalne odpadke, saj se je z ločevanjem potreba po teh zabojnikih zmanjšala. S temi in podobnimi projekti zmanjšujemo negativne vplive na okolje in izpolnjujemo okoljske cilje.

Vračilo povratne in odpadne embalaže

Delež uporabe povratne in vračljive embalaže se je v podjetju Spar Slovenija v zadnjih letih močno povečal. Lastna logistika brez dodatnih transportnih poti omogoča centralno zbiranje, zato vse poslovalnice z interno povratno logistiko vračajo v centralno skladišče vso povratno in odpadno embalažo.

Centralizirana logistika poleg tega pripomore k optimizaciji transportnih poti, s čimer se zmanjšuje izpust CO² v ozračje.

Okolju prijazna embalaža

Stremimo k uporabi okolju prijazne embalaže, zato kupcem ponujamo nakupovalne vrečke za večkratno uporabo ter biorazgradljive vrečke, ki se lahko kompostirajo in razgradijo na okolju prijazen način. Kupci se lahko odločijo tudi za nakupovalne kartonske škatle, ki so prav tako na voljo kot alternativa vrečkam.

Zbiranje električne in elektronske opreme

V trgovinah SPAR in INTERSPAR so kupcem in obiskovalcem na voljo zbirna mesta, kjer lahko oddajo svojo odpadno električno in elektronsko opremo, sijalke in baterije.

Energetska varčnost trgovin

Spar Slovenija posebno pozornost namenja energetski varčnosti trgovin. Pri novo zgrajenih trgovinah in prenovah uporabljamo okolju prijaznejši izolacijski material, LED razsvetljavo ter najnovejšo hladilno in ogrevalno tehniko, ki zadostuje najstrožjim okoljskim zahtevam.

S trajnostno rabo surovin pripomoremo k znižanju porabe energentov, vode ter izpustov CO² v ozračje.

Postanite SPAR partner

+386 (0) 1 5844 400